4.7
uit 43 reviews
  • Planten direct van de kweker

  • Kies zelf uw lever moment

  • Veilig online betalen

  • Bezorgen in heel België

Hoe beschermt u haagplanten tegen de winter en de kou?

Geplaatst op: 07 december 2023

Winterharde haagplanten zijn een uitstekende keuze voor wie het hele jaar door van een weelderige en groene omheining wil genieten, zelfs tijdens de koudste maanden. Deze planten zijn aangepast aan verschillende weersomstandigheden en kunnen de uitdagingen van winterse omstandigheden weerstaan zonder hun bladeren te verliezen of af te takelen.

Verschillende soorten haagplanten, zoals de klassieke beukenhaag (Fagus sylvatica) en Thuja (Thuja occidentalis), zijn bekend om hun uitstekende winterhardheid. Ze behouden hun bladgroen gedurende de winter, wat zorgt voor privacy en structuur in tuinen, zelfs wanneer andere planten in rust zijn.

Naast deze bekende opties zijn er talloze andere winterharde haagplanten beschikbaar, zoals de wintergroene Laurierkers (Prunus laurocerasus), Japanse Hulst (Ilex crenata), en verschillende soorten coniferen. Hun weerstand tegen koude temperaturen maakt ze ideaal voor diverse klimaten en omgevingen.

Welke haagplanten zijn winterhard?

De meeste haagplanten zijn winterhard. Dit betekent dat ze een korte periode van vorst kunnen overleven. De mate van winterhardheid verschilt echter per soort.

Zeer winterharde haagplanten

Zeer winterharde haagplanten zijn: beuken, thuja’s en cipressen. Deze winterharde hagen kunnen temperaturen tot -25 graden Celsius overleven.

Gemiddeld winterharde haagplanten

Gemiddeld winterharde haagplanten zijn: laurier hagen. Deze hagen kunnen temperaturen tot -15 graden Celsius overleven.

Matig winterharde haagplanten

Haagplanen die matig winterhard zijn is de liguster. De liguster kan temperaturen tot -10 graden Celsius overleven. Maar duurt de periode een langere tijd, moet je ze toch beschermen tegen de vorst.

Hoe bescherm je haagplanten in potten?

Haagplanten in pot zijn gevoeliger voor vorst dan haagplanten in de volle grond. Dit komt omdat de wortels van potplanten minder goed beschermd zijn tegen de kou.

  • Isolatie Je kunt de pot isoleren met bijvoorbeeld bubbeltjesfolie of piepschuimplaten. Laat de onderkant van de pot wel open, zodat het water kan weglopen.
  • Binnen zetten Je kunt de pot met plant ook binnen zetten, op een vorstvrije plek.

Natuurlijke bescherming

Een natuurlijke manier om haagplanten te beschermen tegen vorst is door de afgevallen bladeren te laten liggen. De bladeren zorgen voor een natuurlijke isolatie van de bodem. Je kunt ook een dikke laag mulch gebruiken, zoals houtsnippers, boomschors, stro of gras.

Wanneer de bescherming weghalen?

Haal de bescherming van haagplanten weg zodra de vorst voorbij is (boven de -5 graden Celsius). Dit is meestal rond de maand maart. Haal de bescherming weg zodra de temperaturen weer. Met de juiste bescherming kunnen de meeste haagplanten de winter goed doorstaan. Door de tips in dit artikel te volgen, zorg je ervoor dat je haag er ook in de winter mooi uitziet.

Blog & inspiratie

Tuinadvies, inspiratie en onze beste tips!

Haag Enzo blog is de plek voor het laatste nieuws! Mis niks met ons blog

Meer blog & inspiratie
Via WhatsApp
Voeg +31619964501 toe aan WhatsApp,
wij antwoorden snel!